Търсене в този блог

12.30.2007

Иля Сургучов. Детството на император Николай ІІ. Семейството

Семейството

Веднъж лампаджията, чието идване очаквахме тайничко с нетърпение, влезе в обичайното време със своите обичайни машинарии в игралната стая. Макар че мама не беше с нас и от кой знае каква тайнственост нямаше нужда – все пак ние с Ники си показахме един на друг пръстите в онази комбинация, която означаваше “трябва да идем при лампаджията”.

Тананикайки си изкуствена песничка “та-ра-ра-ра-а” и кой знае защо гледайки в тавана, с ръце отзад аз, все едно, че нищо не е станало, се промъквам покрай стената в игралната. И по същия начин, запял песен собствено производство без определена мелодия, Ники ме последва. Жорж беше опасно да го вземаме: от неопитност или лудория ще вземе да се раздрънка – и тогава прощавай най-сладка от всички тайни, която украсява живота! Но от наблюдателния взор на Жорж беше трудно да се измъкне човек. Той отначало се направи, че нищо не разбира от нашите демарши и на нищо не би обърнал ни най-малко внимание, но като изчака известно време, нахълта при нас по следите ни и ни свари на местопрестъплението.

Лампаджията, който също тайнствено се оглеждаше и гледаше да застане по-далеч от прозореца, измъкна из пазвата си някаква хартия, възсладко и непонятно миришеща и завита на руло и пак тайнствено я разгърна. Хартията не се поддаваше и краищата пак се нагъваха на руло. Лампаджията започна да я навива на обратната страна и при тази манипулация се мярна нещо нарисувано. Жоржик успя да проследи нарисуваното и това моментално предизвика у него силно вълнение.

- Калтинка! – възторжено прошепна той.

- Не калтинка, а картинка, – сърдито го поправи Ники, недоволен от това, че Жорж се появи в игралната.

- Калтинка! – продължаваше да настоява на своето Жоржик. Това беше ксилография с доста голям размер, която изобразяваше в медальони героите на руско-турската война. Лампаджията, като прокарваше по лъскавата повърхност на ксилографията твърдия си нокът, ни представи шепнешком всички герои-генерали и ние кой знае защо запомнихме най-вече Радецки и Гурко (Жоржик, предизвиквайки нашето патриотично възмущение, казваше: “турчо”). Пак тук бяха и портретите на турските пълководци във фесове, и най-интересен беше Осман-паша. Жоржик зяпна с уста и прошепна:

- Искам такава.

- Каква “такава”? – сърдито попита Ники.

- Такава… Шапчица…

- Е-е, - каза лампаджията, - който вярва в Бога – на него не може.

В средата в различен от другите голям медальон беше нарисуван дядото със сини мустаци и това доведе Великите Князе до състояние на небивала гордост:

- Всичките са със сиви или бели мустаци, а на дядо са сини.

- Не, - бавно обръщайки си езика, каза Жоржик, - на дядо не са сини…

- Как да не са сини? – сърдеше се Ники. – А това какво е? Разбира се, че са сини.

- Не, на дядо са сиво-кафяво-малинови, - отговори Жоржик. И досега не мога да разбера откъде и как, по какви неведоми пътища в затворническата главичка на малкия Жоржик е могла да се вмъкне тази простонародна насмешлива фраза? Къде я е дочул и как? Повтарям още веднъж, че по остротата на своята наблюдателност Великите Князе далеч ме изпреварваха.

- Аз също ще имам сини мустаци, - каза Ники и от носа си прекара с ръка до ухото, показвайки големината на бъдещите мустаци.

Лампаджията, с все същата непреставаща тайнственост ни остави картинката с генералите и ние с трепетно сърце разбрахме, че нашите съкровища са се увеличили.

Но как и къде да я скрием от чужди погледи? Предложих да я заровим в градината заедно с договора, но Ники не се съгласи и каза:

- Ама как така в градината? Ами ако през нощта ни се прииска да я погледаме?

И с рядко срещана у децата изобретателност (чак сега го разбирам) предложи въобще да не я крием, а да я сложим небрежно сред играчките, както най-обикновена вещ.

- Мама ще забележи! – казах аз уплашено.

- А пък аз ти казвам, че няма да забележи, - отговори Ники и се оказа прав. На картинката никой никога не обърна внимание.

И ето, че веднъж в Аничковия дворец пристигна дядото Император Александър Втори да навести своите внуци. Боже! Какъв дядо беше това и какво щастие беше да имаш такъв дядо!

Първо, от него миришеше очарователно както от цветче. Той беше весел и не беше надут. В очите му ти се искаше да гледаш вечно. В тези очи се криеше такава усмивка, за която може човек да си даде живота. И как умееше да играе този мил дядо, и какъв майстор беше да измисля най-забавните неща! Той играеше на криеница и се пъхаше под кревата. Той заставаше на четири крака и беше кон, а Жоржик – ездач, и конят викаше:

- Дръж се по-здраво, че ще те катурна!

След това сядаше на стола, дръпваше настрани лампата, започваше някак особено да си движи пръстите и по стената започваха да тичат ту заек, ту гърбав монах. Ние гледахме със зяпнали уста и не дишахме. Дядото започваше да ни учи как да поставяме пръстите, но не успявахме да го направим, той изтриваше потта от челото си и казваше:

- Добре, хайде после, някой друг път… Като поотраснете.

Той беше щастлив с децата този дядо, някак особено и смешно умееше да ни гъделичка зад ушите и подхвърляше малката Ксения едва ли не до тавана и тя, падайки в ръцете му, някак вкусно хлипаше, смееше се и викаше:

- Още, още!

Императорът в изнемога се просваше върху креслото като след танци, с широк замах си вееше с кърпичката, а после пак събираше сили и търсеше ръкавиците си. Все едно, че сега са тук пред мен, така ги виждам тези ослепително бели, просторни ръкавици. Императорът пъхаше два пръста в ръкавицата и ръкавицата започваше с тъничко гласче да говори:

- А защо Жоржик има връхче на темето? А защо Ксенюшка има червено носле?

И изведнъж се приближава към него Жоржик, промушва се между колената му и пита:

- Защо, дядо, днес нямаш сини мустаци? Вкъщи ли ги остави?

Дядото изведнъж се втрещи и попита:

- Какви сини мустаци? Какви ги измисляш, братле?

- Ти днес други мустаци ли си си сложил? – лепна се за него Жоржик. – Омръзнаха ли ти сините! Ако са ти омръзнали, подари ми ги. На мене много ми харесват сините мустаци. Ще приличам на тебе.

Императорът няколко мига гледа с изумление внука си.

- Нищо не разбирам, братле. Какви ги дрънкаш?

- Питам те къде са твоите сини мустаци? – продължаваше напевно Жоржик, въртейки ту копчето му, ту акселбанта.

- Ама, приятелю, аз никога не съм имал сини мустаци, - каза Императорът.

- Не, имал си, - упорстваше Жоржик. – Аз ги видях.

- Къде си ги видял?

- Видях ги.

- Измисляш си, братле. На сън ли си ги виждал?

- Не, не на сън. На картинка.

На нас с Ники ни прималя и си показахме един на друг пръстите във възможно най-сложната комбинация, което означаваше: свършено е с нас.

- На каква картинка?

- На една много хубава картинка. Искаш ли да ти я покажа?

- Ами да, моля ти се, приятелю, ще ми е много любопитно.

Жоржик без да ни погледне, бавно тръгна към игралната стая. Ники отново помръдна с пръсти, сви средния, значи: свършено е с нас!

А от игралната стая вече се показа Жоржик със заветната картинка. Всички притихнаха, застанаха на щрек. Аз погледнах мама и видях, че е по-бледа и от мъртвец.

Жоржик бавно и тромаво разгръщаше картинката. Императорът му помогна, като я опъна по диагонал. Разгърнаха я и тържествуващият Жоржик каза, посочвайки с пръстче:

- Виждаш ли? Сини са.

Императорът внимателно погледна и сериозно отговори:

- Прав си. Сини са. Господа! Саша! виж. Мустаците действително са с небесен цвят.

- Ха-ха-ха! Ама това въобще какво е?

- Това са генерали, - храбро се изтъпани Ники. – Всичките ги знаем. Можете да ни питате.

- Е, този кой е?

И Ники рапортува:

- Това е Негово Императорско Височество, Великият Княз, Наследникът Цесаревич Александър Александрович.

- Нашият татко, - изтъпани се и Жоржик.

- А това? – изпитваше ги учуденият Император.

- Това е Осман-паша. Дядо! Купи ми, моля те, такава шапчица. Много искам.

- Не може! – отговори строго Ники. – Вярата не позволява.

- Правилно. Два пъти “отлично”, - каза Императорът, още по-учуден и като се обърна към учудения си син, каза:

- Ама те са ти направо чудесни!...

Аз тържествуващо погледнах мама и с голямо удивление видях, че тя някак странно гълта въздуха с уста. Горката маминка! Тези наши номера й струваха една страшна болест на черния дроб, която в крайна сметка я вкара напълно преждевременно в гроба.

- Но това е чудесно!

И като разбрахме, че нашите дела имат успех, ние в надпревара започнахме да разказваме за лампаджията. И Императорът с умиление каза:

- Бас държа, че това е татков войник.

И тогава, забравяйки за нас, възрастните започнаха да си говорят много оживено, и дядото, размахвайки леката си като пух кърпичка, започна живо да държи реч:

- Най-добрите учители на децата, най-талантливите, винаги са били татковите войници, да, господа! Не мъдруваха и без каквато и да е специална подготовка, учеха по буквара, а как учеха! Браво на войника! Предайте му моята благодарност! Един такъв войник лично през сълзи ми каза веднъж: където и да вдигнат руския флаг, там той никога вече не се сваля. Ами Ломоносов?

Мама не знаеше какво да прави и за какво да се хване. Ние изведнъж престанахме да бъдем център на внимание и Жоржик се докопа до дядовите ръкавици, от които така възхитително миришеше – като от цветче. Жоржик се приближи до дядо си и каза:

- Дядо, подари ми тези ръкавици.

Дядото не чу въпроса, машинално придърпа Жоржик към себе си и го сложи на скута си. Жоржик с гордост ни погледна и целият потъна в съзерцание на ръкавиците.

И ето, че сега, след толкова много време, виждам сякаш е на една ръка разстояние тази възхитителна сцена: великият Руски Император и малкото хубавичко момче, уютно настанило се в скута му. Императорът не му обръща никакво внимание, продължава своя жив и явно интересен разговор, а Жоржик се надига към лицето му и косъмче по косъмче се рови из силно посивелите му мустаци. И когато Императорът го заболи, бутва ръката на Жоржик, а онзи поизчака малко и пак си подхваща своето.

Какво семейство! И защо аз нямам такъв дядо? И въобще, защо така не ми върви? Нямам нито дядо, нито баща - само мама. Аз се приближавам към нея, искам да се гушна и усещам как тя цялата трепери от главата до петите.